Duchovní služby a platby za ně

Článek na toto téma jsem se rozhodla napsat, protože na internetu čtu opakovaně názory, že za duchovní pomoc by neměl člověk nic platit.
Duchovní služby a platby za ně

Můj názor na duchovní služby a platby za ně

Můj názor na tuto problematiku je, že za kvalitní služby by se mělo platit, a lidé by si měli takové pomoci vážit, protože duchovní oblast nám jako jediná pomáhá rozumět dobře životu i sobě, a učí nás život zvládat. Proto bychom neměli s tímto směrem jakkoli vychytrale kalkulovat.

Já se věnuji duchovnímu rozvoji již 33 let, a celou tuto dobu pro mě byly, a dodnes jsou, duchovní hodnoty (duchovní růst, poctivá práce na sobě a poctivá pomoc druhým lidem) na prvním místě.

K této cestě patřilo i neustálé odříkání všeho, zatímco mnozí lidé si život jen užívali formou dovolených, cestování, nákupů všeho možného, návštěv restaurací i jiných požitků, nebo se honili jen za penězi a kariérou.

Tak proč by měli lidé, kteří celý život druhým poctivě pomáhají, poskytovat služby zdarma? Aby byli ještě víc duchovní? Myslím, že takoví lidé duchovně žijí již dostatečně.

Duchovní priority i hodnoty

Bohužel někteří lidé by chtěli duchovní služby zdarma, zatímco za hodnoty, které nemají z duchovního pohledu žádnou cenu, jsou ochotni vydávat neskutečné sumy. Vidím to neustále kolem sebe, za co všechno jsou lidé ochotni vyhazovat nesmyslně obrovské množství peněz. Sama si tedy kladu otázku, jakou cenu duchovno a poctivá práce na sobě u dnešních lidí skutečně má.

Měli bychom si také uvědomit, že nežijeme ve světě, kde by se dávalo něco zadarmo, a když lidé, kteří druhým duchovně pomáhají, nezaplatí nájem nebo jiné poplatky, nikoho to zajímat nebude. Navíc zodpovědný člověk nikdy nedopustí, aby byl závislý za sociálních dávkách, na své rodině ani na tom, zda mu někdo něco náhodou dá, a snaží se zajistit si prostředky na živobytí vždy vlastní poctivou prací.

Duchovno se zdarma nezískává

Na internetu se také dočtete, že duchovní schopnosti člověk získal zadarmo. Proto by je měl i dál poskytovat zdarma.

Nevím, kdo tento nesmysl vymyslel, ale nikdo nic nedostává zadarmo. Vše, co člověk umí nebo má si musel vždy nejprve poctivou prací sám vybudovat (buď v tomto nebo v minulých životech). I zákon vývoje říká, že jestliže chceme cokoli mít, musíme pro to nejprve poctivou prací něco vykonat. Pak můžeme i něco dostávat, a ne že nám bude padat z nebe něco zadarmo. Platí to jak pro nějaké schopnosti, tak pro hmotné věci. Zákon vývoje je jeden z vyšších duchovních zákonů. Píši o něm podrobně v knize O svém životě si rozhodujeme sami.

Duchovno a jiná povolání

Měli bychom pamatovat také na to, že všechna zaměstnání jsou projevem Boha v tomto světě a měla by sloužit k pomoci druhým. Proč tedy ti, kteří zastávají názor, že duchovno by se mělo dělat zadarmo, nedělají svou práci též zdarma? Vždyť i jejich zaměstnání je duchovním posláním. Jen si to možná sami vůbec neuvědomují. Možná, že právě jim Bůh pomůže v tomto světě bez peněz přežít. Stačí jen, aby se na tuto cestu vydali.

Lékaři mohou začít ode dneška poskytovat služby zdarma.
Učitelé též.
Bankéři také.
Prodavači v jakékoli oblasti se mohou zříci také okamžitě své mzdy.
Horníci také.
Pekaři mohou své výrobky dávat lidem zdarma rovnou z pece.
Atd.

My všichni jsme zde proto, abychom sami na sobě pracovali a abychom sloužili co nejlépe druhým lidem i tomuto světu. Proto se o to všichni poctivě snažme, a pokud budeme dělat svou práci poctivě a dobře, máme právo dostat za ni i zaplaceno.

Duchovní rozvoj a vychytralí lidé

Sama za sebe neuznávám a nikdy jsem neuznávala přístup lidí, kteří na duchovnu těží, kteří vydělávají na lidské nevědomosti, ovlivnitelnosti nebo slabosti.

Pokud ale člověk dosáhl poctivou duchovní prací na sobě určitých duchovních znalostí, jimiž skutečně pomáhá k duchovnímu vzestupu druhým, a pokud je tato činnost navíc jeho povoláním, měl by dostat za svou práci zaplaceno, stejně jako dostává zaplaceno za svou práci každý jiný.

Pravá podstata pojmu duchovno zdarma

Poslední, co k tomuto tématu poznamenám je to, že jsme si původní znění pojmu duchovno zdarma sami přizpůsobili svým potřebám, a tím jsme jeho pravou podstatu zcela odvrhli.

Pravá podstata pojmu duchovno zdarma spočívá v tom, že duchovní poznání je skutečně zdarma a může ho získat naprosto každý. Musíme se jen umět na nejvyšší pravdy svým nitrem naladit a žít podle nich. Kdo toto nedokáže, musí bohužel za duchovní informace, posuny i pomoc platit, pokud se chce někam posouvat.

Pěkný den všem.
Miroslava Holoubková

www.knihy-holoubkova.cz

Chcete se objednat?

Více se dočtete v knize

Zobrazit mé knihy