Psychoanalýza

Chcete se naučit analyzovat? V článku vám poskytnu pár příkladů, jak analýzu provádět, a zmíním i to, jaké chyby při analyzování děláme.
Psychoanalýza

Co je psychoanalýza a na jakém principu funguje

Psychoanalýza nebo analýza patří mezi různé schopnosti naší mysli a může se jí naučit snadno každý.

Je postavená na jasných a správně položených otázkách, v nichž musí být systém a jichž musí být položeno mnoho, a na pravdivých odpovědích, které člověka dovedou k uvědomění, na základě něhož pak může činit nějaké kroky. Dokud člověk nemá ve věcech jasno, stojí na místě a nikam se nehne, protože se bojí jakkoli rozhodovat i jednat. Nebo dělá unáhlená a nedomyšlená rozhodnutí, jimiž si způsobuje též problémy, takže vlastně vůbec nic nevyřešil a další problémy si způsobil.

Analýza vám pomůže vyznat se dobře ve vlastní povaze, pomůže vám porozumět vašim problémům i tomu, čím jste si je sami způsobili (v oblasti vztahů, povolání, peněz, zdraví i v jiných oblastech), pomůže vám se životním nasměrováním ve všech oblastech atd.

Schopností kvalitního myšlení podchytíte nejen všechny své problémy, ale můžete být přínosem i druhým lidem při řešení situací jejich života.

Analyzovat můžeme v duchu i nahlas.

Co psychoanalýza (analýza) není

Když si jakoukoli situaci pouze vybavíte a hovoříte o ní (takzvané vyprávění něčeho). Tento přístup vede pouze k tomu, že si nějakou situaci oživíte, a z toho, co se stalo, se vypovídáte. Tímto přístupem nikdy žádnou situaci nepochopíte ani nenaleznete její řešení.

Proč neumíme správně analyzovat?

Mnozí lidé mají s analyzováním problém. Proto se také ve svém životě, sami v sobě ani v životních situacích které je potkávají neorientují, a tím pádem ani nevědí, jak mají různé situace nejlépe řešit. A ten samý problém mají i s hodnocením druhých.

Jedním z důvodů, proč neumíme správně analyzovat je naše nechuť přemýšlet vlastní hlavou, a navíc do hloubky. Často nemáme ani zájem se správné analýze naučit. Přitom se analyzování může naučit jakýkoli člověk, který je ochoten alespoň trochu samostatně přemýšlet.

Dalším z důvodů proč neumíme správně analyzovat je naše zapomnětlivost, vlivem níž ztrácíme rychle přehled o tom, co jsme chtěli řešit, co jsme se chtěli dozvědět nebo k čemu jsme se chtěli dopracovat. Proto je dobré si pořadí otázek i odpovědí někam zapisovat, než si budete v analyzování skutečně věřit.

Další chybou při analýze je, že si občas neradi přiznáváme, jak se věci doopravdy mají, a vlivem toho si buď vědomě, nebo nevědomě nesprávně odpovídáme. Jenže na lžích se nedá nikdy stavět, protože dovedou člověka vždy jen k dalšímu rozčarování a zklamání, ke spokojenému životu však nikoli.

Často také nevíme, jak a v jakém pořadí si máme otázky pokládat, a které otázky jsou účinné a které naprosto zbytečné. Položíte-li si na začátku analýzy otázku: „Jak mám situaci řešit?” nebo „Jak se mám rozhodnout?“, již zde děláte chybu, protože tyto otázky si můžete položit až na konci analýzy, když máte situaci, kterou analyzujete, důkladně zhodnocenou.

Mnozí lidé nejsou u analýzy trpěliví a často si myslí, že stačí položit si tři nebo čtyři otázky, z nichž dělají důležité závěry. Tento postup je úplně špatný, protože správná analýza vyžaduje doslova „pitvání“ se v problému, které musí mít navíc určitý systém (řád), až se vám nakonec ukáže jasné řešení samo. Je to, jako byste rozebírali vadný motor na jednotlivé součásti a pak ho zase skládali pomalu dohromady.

Další chybou je, že si lidé nevšímají detailů. Hodnotí vše povrchně, komunikují povrchně atd., a vlivem toho spoustu důležitých informací zanedbají.

Chyb v analýze děláme mnoho. Nemohu je zde ale všechny vypisovat.

Psychologové nemají též zájem lidi správnému přemýšlení naučit, protože potřebují, aby na nich byli lidé se svými problémy závislí. Pokud jste někdy řešili s psychology své problémy, zkuste si pravdivě odpovědět, kolik let jste chodili na různá psychologická sezení, než jste se vůbec k něčemu zásadnímu dopracovali a někam posunuli. Pokud vás psycholog neposlal rovnou na psychiatrii, kde vám dali antidepresiva na uklidnění, protože vám nedokázal s vašimi banálními problémy poradit.

Já však nehodlám závislost lidí na čemkoli nebo komkoli podporovat. Proto vedu lidi vždy k tomu, aby si uměli se životem poradit sami a stali se tak skutečně silnými osobnostmi. A schopnost kvalitní analýzy je jedna z cest, která k samostatnosti a síle osobnosti vede.

Psychoanalýze se věnuji sama již 33 let. U mě jde o vlastnost vrozenou, kterou jsem během života jen dál rozvíjela. Jak jsem ale již psala, naučit se této dovednosti může každý a vyučovat by se měla již na základních školách, chceme-li lidi pro život správně připravit.

Analýzu nemusíte umět jen v případě, pokud byste byli jasnovidní. Pokud jasnovidní nejste, nezbude vám nic jiného než se naučit analyzovat.

Na toto téma jsem napsala knihu Jak správně analyzovat, která vás správné analýze naučí. Knihu seženete pouze na mém webu.

Této schopnosti učím i v mé poradně, a pokud byste si nevěděli se sebou nebo se svým životem rady, ráda vám pomohu i s tím.

Přeji vám hodně štěstí.
Miroslava Holoubková

Chcete se objednat?

Více se dočtete v knize

Zobrazit mé knihy