Chcete řešit deprese jinak než antidepresivy?

Trpěli jste někdy depresemi? Pokud ano, jak jste je řešili? A pomohly vám zvolené metody léčby? Nebo vaše problémy jen utlumily? Více se dozvíte v článku.
Chcete řešit deprese jinak než antidepresivy?

Deprese bývá často důsledkem ztráty smyslu života, ale také důsledkem neochoty postavit se řešení životních překážek a problémů čelem. Také důsledkem permanentního stresu, ze kterého lidé nedokáží včas vystoupit.

Bohužel mnozí lidé řeší tyto stavy antidepresivy, jejichž užívání jsem nikdy neuznávala a uznávat nebudu, neboť na nich vzniká závislost již během několika týdnů, a navíc antidepresiva příčiny nikdy neřeší.

Antidepresiva silně utlumují myšlení, takže lidé, kteří je užívají, pak nejsou schopni jasně vnímat. Je utlumená jejich pozornost i schopnost rychlého reagování, jsou neustále unavení, nemají na nic sílu, nic je nebaví atd.

Utlumené není jen myšlení. Utlumená je i sexualita, takže lidé pod vlivem antidepresiv pak nemají o sex zájem, nebo v této oblasti nefungují, jak by chtěli.

Navíc mnoha lidem je lékaři vnucováno, že když by antidepresiva vysadili, výrazně se jim přitíží.

Není to vůbec pravda. Jediné, co se stane je, že vyleze opět na povrch vše, co bylo léky i nesprávnými přístupy utlumeno nebo donekonečna odsouváno stranou, nebylo to ale v žádném případě vyřešené. Proto bude třeba se tím opět zabývat, aby to lidé sami v sobě pročistili.

S tím, co vyleze po vysazení léků opět na povrch, se dá velmi dobře pracovat. Lidé se jen musí rozhodnout, zda chtějí přistupovat k životu i k řešení problémů zodpovědně a dospěle a jsou připraveni převzít za svůj život vlastní odpovědnost, nebo ne. Rozhodnete-li se pro vlastní zodpovědnost, pak vám ráda s vašimi problémy pomohu, abyste nemuseli být na antidepresivech závislí.

Během 25. let praxe jsem pracovala s mnoha lidmi, kteří byli na antidepresivech závislí. Mnozí ale dokázali antidepresiva buď pod mým vedením, nebo pod vedením někoho jiného, nebo zcela sami po získání dostatečného množství informací úplně vyřadit, a nikomu z nich vysazení antidepresiv neuškodilo. Naopak se výrazně zlepšil jejich vlastní život.

Bohužel lékaři předepisují velmi často léky již při náznacích jakékoli nepohody. Toto je z mého pohledu naprosto nezodpovědné a neprofesionální.

V mé poradně jsem pracovala s mnoha lidmi, kteří mi vyprávěli, že jim lékaři předepsali antidepresiva již v sedmi nebo deseti letech jen proto, že se rodiče rozvedli a dítě nebylo v pohodě. Nebo proto, že se chování dítěte zdálo rodičům divné. Místo aby pracovali s dítětem i rodiči psychologicky, aby všem pomohli se s danou situací vyrovnat, bylo jednodušší nasadit rodičům i dětem antidepresiva, která tito lidé užívali deset let i déle, než jim došlo, jak škodlivé to pro ně je.

Můžete udělat i jiný pokus, abyste si ověřili, že antidepresiva nic neřeší.
Vyberte dvě osoby s depresemi přibližně stejné intenzity a udělejte toto: Jedné osobě nasaďte antidepresiva a dál s ní psychoterapeuticky nepracujte. Jen přijde občas na kontrolu a vy jí předepíšete další tablety. Druhé osobě řekněte, že jste jí nasadili antidepresiva, dejte jí však nějaké neškodné pilulky a psychoterapeuticky s danou osobou nějaký čas pracujte. Ručím Vám za to, že první osoba bude mít zničený celý svůj život, včetně zdraví i partnerského života, zatímco druhá osoba bude za nějaký čas opět fit a nic jí trápit nebude. Kdyby měl někdo vůli toto vědecky sledovat, zjistili byste, že se v tomto závěru ani v nejmenším nemýlím.

Příznaky deprese

Nyní vypíšu pár příkladů, podle nichž poznáte, že můžete depresí trpět.

  • Člověk ztrácí zájem o aktivity, které ho dříve těšily.
  • Izoluje se od přátel i okolního světa.
  • Jeho energie klesá a výrazně se zvyšuje únava při všem, co dělá.
  • Depresivní nálada je přítomna po většinu dne.

Vedlejší příznaky

  • Dochází ke ztrátě sebedůvěry nebo sebeúcty.
  • Objevují se pocity selhání a neschopnosti.
  • Člověk podléhá výčitkám i pocitů viny, které bývají přehnané nebo neodůvodněné.
  • Napadají ho myšlenky na smrt nebo sebevraždu nebo jiné podobné stavy.
  • Schopnost objektivního myšlení je snížená, člověk se nedokáže soustředit a působí utlumeně.
  • Myšlení, mluva i konání jsou výrazně zpomalené.
  • Člověk bývá nerozhodný a váhavý.
  • Trpí poruchami spaní (obvykle nespavostí, a méně často zvýšenou spavostí).
  • Trpí nechutenstvím (méně se vyskytuje zvýšená chuť k jídlu).
  • Může u něho dojít k poklesu váhy (méně se vyskytuje váhový přírůstek).

Jak se deprese zbavíte

  • Je třeba vyčistit bloky v oblasti myšlení.
  • Je třeba vyčistit psychické nánosy i bloky.
  • Je třeba zabývat se dětstvím i výchovou dané osoby.
  • Je třeba si jasně popsat, jak byste chtěli žít v různých oblastech života (bydlení, vztahy, práce, koníčky i jiné směry).
  • Je třeba naplánovat, co začnete pro splnění svých snů dělat.
  • Je třeba si jasně pojmenovat, jaké vaše postoje by mohly dosažení vašich snů bránit, a s těmito postoji je třeba pracovat.
  • Pomohou vám různé motivační knihy nebo přednášky.
  • Nějaký čas by vás měl někdo vést a měl by vám být oporou, než se opět pevně postavíte na vlastní nohy.
  • Vy byste ale měli s danou osobou zodpovědně spolupracovat, chcete-li dojít k nějakému cíli.

Slavné osobnosti, deprese a antidepresiva

Abych vám dokázala, jak jsou antidepresiva škodlivá, zmíním nyní jména některých slavných osobností. U některých doplním i to, jak jejich životy skončily.

Iveta Bartošová – zpěvačka. Trpěla depresemi, měla problémy s pitím… Spáchala sebevraždu (skočila pod vlak).

Miloš Kopecký – herec. Trpěl maniodepresivní psychózou. Zemřel v bohnické psychiatrické léčebně v únoru 1996. Jeho otec trpěl depresemi též celý život.

Karel Svoboda – hudební skladatel. Zastřelil se 28. 1. 2007.

Vlastimil Brodský – herec. Trpěl depresemi. Zastřelil se 20. 4. 2002. Depresemi trpí i jeho dcera Tereza Brodská. Nejlépe by o jeho stavu mohly hovořit osudové ženy jeho života – Jiřina Jirásková, “Bíba” – baletka Božena Křepelková a Jana Brejchová. Toto bylo v nějakém článku na internetu.

Petr Muk – zpěvák. Trpěl depresemi. Bral antidepresiva. Zadusil se vlastními zvratky 24. 5. 2010.

Jiří Brabec – (pianista, hudební skladatel, producent…). Zastřelil se v 63 letech (17. listopadu 2003 na své chalupě legálně drženou zbraní do pravého spánku). Měl velké dluhy a vlivem toho psychické problémy. Půjčoval si prý celý život.

Vlasta Burian – herec, komik. Trpěl maniodepresivními stavy, protože nacisté ho připravili o divadlo a po válce nesměl hrát.

Whitney Houston – americká zpěvačka. Brala antidepresiva. Usnula ve vaně pod vlivem alkoholu i antidepresiv a utopila se.

Elvis Presley – americký zpěvák a herec. Bral drogy i antidepresiva. Zemřel 16. 8. 1977. Byl nalezen na podlaze koupelny ve svém domě. Mnozí lidé věří, že zemřel na předávkování drogami. Oficiální verze ale zmiňuje jako příčinu úmrtí srdeční infarkt.

Přečtěte si na internetu něco o životě těchto lidí i o tom, jak vlivem antidepresiv někteří dopadli. A takto chcete dopadnout i vy? Pokud ne, pak se svými depresemi včas něco dělejte přes lidi, kteří mají snahu vám skutečně pomoci, a jde jim o vaše skutečné vyléčení.

Osobností, které byly nebo stále jsou na antidepresivech závislé bych mohla vypsat velké množství jak z naší země, tak z jiných zemí. Informace o nich doma mám. Nechci ale tyto lidi kompromitovat, protože jsou to lidé, kteří stále žijí.

Na tento článek reagovala kdysi jedna paní, která mi napsala, že ji můj článek velmi popudil. Napsala mi, že její maminka bere antidepresiva celý život a kdyby je prý nebrala, kdoví, jak by dopadla.

K tomu napíši toto: Jestli toto paní považuje za léčení, udržovat někoho celý život na antidepresivech, tak já to rozhodně za vhodný způsob léčení neberu, protože pokud něco skutečně léčí, musí to vést vždy k tomu, že se potíže dotyčné osoby skutečně vyřeší a již ji netrápí. Pokud maminka této paní bere antidepresiva celý život, tak se nevyřešilo vůbec nic. Jen ji lékaři učinili na antidepresivech závislou. To je jediné čeho dosáhli.

Chcete-li přistupovat k řešení svých problémů jinak než antidepresivy a budete-li ochotni se mnou poctivě spolupracovat, ráda vám kdykoli pomohu v mé poradně.

Zabývám se lehkými a středními typy depresí, nikoli depresemi těžkými.

Přeji vám hodně štěstí.
Miroslava Holoubková

Jsem spisovatelka, vydavatelka, astroložka a poradkyně v oblasti osobního a duchovního rozvoje.
Je mi 59 let a sama jdu poctivou cestou vědomého seberozvoje již 33 let.
Lidem pomáhám s jejich životy již 26 let.

 

Chcete se objednat?

Zobrazit mé knihy