Dokážete o své zdraví pečovat sami?

Velké množství lidí řeší nemalé zdravotní problémy v oblasti mentální, psychické, fyzické i duchovní, a všichni tito lidé se chtějí uzdravit. Mnozí ale hledají jen jednoduché cesty uzdravení, kde by se nemuseli sami nijak snažit.
Dokážete o své zdraví pečovat sami?

Hledají řešení v antidepresivech, v různých předpovědích i v pouhém utěšování, nebo očekávají, že terapeut nebo někdo jiný vyřeší jejich problémy za ně. A tomu říkají péče o vlastní zdraví. Tyto postoje ale k vyléčení nikdy nevedou, protože o své zdraví máme pečovat především sami.

Proč máme o své zdraví pečovat sami

Protože do tohoto světa jsme se narodili, abychom na svých sklonech i slabinách pracovali sami, a to platí i v oblasti zdraví. Pokud vám bude někdo pomáhat a vy na sobě nebudete měnit nic, bude jeho snaha zbytečná a účinek jeho vlivu bude působit jen krátkou dobu. Až energie působení druhé osoby vyprchá, budete opět tam, kde jste byli předtím.

Uvedu nějaké příklady:

  • Pokud si obézní člověk nezačne důsledně hlídat svůj způsob stravování a nezmění svůj jídelníček, pokud se nezačne více hýbat a nezmění něco ve svých postojích (návycích), pak mu žádný zázrak, žádný léčitel ani poradce nepomůže.
  • Pokud si vzteklý a popudlivý člověk nezačne důsledně hlídat své projevy a nezačne na určité situace a lidi reagovat jinak, bude dál nervózní a popudlivý a nikdo ho jeho potíží nezbaví. Řešením není ani to, že začne vztek potlačovat. Tím se napětí přenese do těla a čím déle bude dotyčný žít v tomto napětí, tím hůře se bude cítit a může z toho i fyzicky onemocnět. 
  • Pokud líný člověk nezačne svou lenost překonávat, nic se v jeho životě nezmění a vlivem toho bude mít dál problémy, jaké měl doposud (včetně problémů zdravotních, pokud se problém přenesl i na fyzickou úroveň).
  • Pokud má někdo sklony k intrikám, nevěrám, přelétavosti, nestálosti…, a nezačne se svou nestálostí něco sám dělat, žádný poradce, léčitel ani šaman ho jeho problémů nezbaví.
  • Trápí vás gynekologické potíže, potíže s trávením, kožní problémy, problémy se srdcem, problémy s řečí, problémy s páteří nebo jiné problémy? Toto vše má nějakou souvislost s vašimi životními postoji i situacemi, jimiž procházíte nebo jste prošli.

Proto jedině vlastním úsilím a vlastní změnou postojů můžete něco změnit. Ne pilulkami, zaříkáváním, věštbami ani ničím jiným. Abyste ale mohli něco měnit, musíte nejprve porozumět tomu, co vaše potíže skutečně způsobilo. 

Vím, o čem píšu, protože sama na sobě pracuji poctivě již 33 let, a 26 let pomáhám i druhým lidem s jejich rozvojem i s tím, aby porozuměli svým zdravotním potížím, pokud mají zájem je řešit jinak, než je řeší klasická medicína. 

V knize O svém životě si rozhodujeme sami jsem kdysi napsala:
Svět nabízí nespočetné množství léčebných metod, léků nebo produktů, které slibují zaručené zdraví, lidé jsou přesto stále nemocní (v psychice, mysli, fyzickém těle i v duši). Zřejmě recept na uzdravení v těchto metodách ani přípravcích nebude a budeme ho muset hledat jinde (ve změně myšlení, psychiky, životního stylu i jednání). V knize naleznete velké množství důležitých informací, které vám pomohou pochopit, jak život funguje i jak je třeba se k němu stavět, abyste něčeho opravdu dosáhli (nejen v oblasti zdraví), ale ve všech oblastech života.

Dáváte přednost tomu, když o vašem životě i zdraví rozhoduje někdo jiný?

Pokud ano, je to vaše volba a vyvracet vám ji nebudu. Jen se zkuste zamyslet nad tím, kolik jste již utratili peněz za všechny ty terapie, kolik času jste promrhali čekáním na různá vyšetření nebo v různých poradnách, kde jste čekali opakovaně hodinu i dvě než jste přišli na řadu, kolik benzínu jste projezdili, kolik jste již utratili za všechny ty léky, které jste spolykali… Také se zamyslete nad tím, kolik času vám různí lékaři i terapeuti skutečně při jedné návštěvě věnovali a co vám tyto konzultace skutečně daly.

A stalo se vám opakovaně, že vám lékaři říkali, že se určitého problému nikdy nezbavíte, abyste pak zjistili, že neměli pravdu?

  • Pracovala jsem s mnoha lidmi, jimž lékaři říkali, že nebudou mít nikdy děti, a oni je pak měli.
  • Pracovala jsem s mnoha lidmi, jimž lékaři říkali, že se z rakoviny neuzdraví, a oni se uzdravili.
  • Pracovala jsem s mnoha lidmi, jimž lékaři říkali, že reflux jícnu, dna i jiné nemoci nejdou vyléčit, a tito lidé se z těchto nemocí uzdravili.

Proto se zamyslete nad tím, zda chcete dál dávat přednost tomu, že o vašem osudu i zdraví budou rozhodovat jiní, nebo zda si i tom všem začnete rozhodovat konečně sami. Tím nemyslím, že máte pomoc druhých odmítat. Myslím tím pouze to, že prioritně byste se měli snažit vy sami dát svůj život do pořádku, a pouze když byste si sami opravdu poradit neuměli, vyhledali byste pomoc druhých.

Pokud nevíte, jak toto vše uchopit, ráda vám kdykoli pomohu i v mé poradně.

Přeji vám hodně štěstí.
Miroslava Holoubková

www.knihy-holoubkova.cz

Chcete se objednat?

Více se dočtete v knize

Zobrazit mé knihy