Toužíte mít kvalitní partnerský vztah?

Partnerské vztahy řešíme všichni již od doby dospívání až do konce života. Vybudovat kvalitní vztah ale není vůbec snadné. Proto vám v tomto příspěvku poskytnu pár návodů, co rozvoji vašich vztahů pomůže.
Toužíte mít kvalitní partnerský vztah?

Než si začnete jakýkoli vztah hledat, nejprve si dobře ujasněte, co v životě sami za sebe chcete i koho k sobě pro život chcete.

Také si dobře ujasněte, zda vůbec vážný vztah chcete. Vážný vztah znamená, že spolu partneři řeší každodenní situace i starosti, hospodaří spolu, pomáhají si a spolupracují spolu a snaží se spolu žít v jedné domácnosti.

Než začnete partnerské vztahy řešit, zamyslete se také nad tím, jaká je vaše povaha se všemi klady i slabinami, i nad tím, kterými svými postoji byste mohli vztah narušovat, nebo jimi škodit sobě i partnerovi, a opět se snažte nalézt pravdivé odpovědi. Na tyto dotazy nenajdete odpověď hned. Proto se nesnažte nic uspěchat. Abyste si dokázali odpovědět pravdivě, budete o sobě muset hluboce přemýšlet a nic si nenalhávat. Nestačí ale jen nalézt správné odpovědi. Je také třeba začít se svými nesprávnými postoji něco dělat, abyste je ze svého jednání trvale odstranili. Když s nimi nebudete nic dělat, budete je muset řešit v rámci každého vztahu, který navážete. Navíc vyhodnocovat své postoje budete muset neustále i v průběhu vztahu.

Při seznamování nebuďte unáhlení ani přehnaně nadšení a používejte neustále zdravé uvažování. City můžete dát do vztahu naplno až později. Mnoho vztahů zkrachovalo právě na tom, že na začátku partneři myšlení zcela vyřadili a nechali se ovlivnit jen vášní nebo vnějšími dojmy, a později se nestačili divit s kým to vztah navázali.

Jakmile s někým do vztahu vstoupíte a rozhodnete se budovat s ním hlubší partnerství, zapomeňte od té chvíle na jakékoli nevěry, lži i intriky. Chcete-li zmíněné postoje praktikovat, pak do vážných vztahů raději nikdy nevstupujte a hledejte si k sobě partnery podobně založené, kterým bude jedno, že jim zahýbáte, protože oni mohou dělat to samé.

Chcete-li navázat i budovat nějaký vztah, uzavřete si nejprve všechny předchozí vztahy, abyste se k nim neustále nevraceli (vzpomínkami, myšlenkami, citově ani fyzicky). Musíte-li komunikovat s bývalým partnerem ohledně dětí, je to v pořádku. Některé postoje ale v pořádku již nejsou. Například to, když na bývalého partnera stále myslíte, když ho stále kontaktujete nebo se s ním dokonce scházíte. S těmito postoji nikdy nebudete do nového vztahu dávat to, co byste partnerovi dávat měli.

Ve vztahu se snažte kvalitně komunikovat i spolupracovat. Jak kvalitní komunikace i spolupráce vypadá, popisuji v knize “Kvalitní partnerské vztahy”.

Partnerovi věnujte také nějaký čas a dávejte mu najevo svůj zájem, a nepřistupujte k němu nikdy jako k někomu, koho máte již jistého a není třeba se jím již zabývat. S tímto přístupem byste mohli také špatně dopadnout.

Při budování vztahu buďte trpěliví, protože vztah nebude vždy procházkou růžovým sadem a kvalitní vztah nevybudujete ze dne na den. Proto se trpělivosti učte, pokud vám tato vlastnost chybí. Trpělivostí nemyslím, že máte partnerovi tolerovat vážné charakterové chyby (nevěry, lži, agresivitu, dominanci, ovládání, zadlužování, neochotu pracovat, chorobnou žárlivost, útěky před problémy, využívání, alkoholismus…). Tyto i jiné podobné postoje budou vztah vždy vážně poškozovat. Proto není možné takové jednání tolerovat ani u sebe ani u druhých.

Učte se však tolerovat partnerovu rozdílnost i jeho přirozené potřeby i zvyky. Toto se budete muset naučit jasně odlišovat od slabin, které byste naopak tolerovat neměli.

Vyhýbejte se také naivnímu, povrchnímu nebo vychytralému uvažování, a učte se přemýšlet rozumně, poctivě a moudře. A tomu je třeba učit se neustále.

Když budete alespoň tyto zásady poctivě dodržovat, vaše vztahy se zlepší.

Pokud vás téma partnerských vztahů zajímá, přečtěte si knihu kvalitní partnerské vztahy. Kniha obsahuje velké množství užitečných informací, které vám s vašimi vztahy velmi pomohou. Knihu seženete pouze na mém webu.

Ráda vám pomohu i v mé poradně, kde okamžitě pochopíte, proč vaše problémy vznikly i jak se jich zbavíte.

Přeji vám hodně štěstí.
Miroslava Holoubková

Je mi 59 let a sama jdu poctivou cestou vědomého seberozvoje již 33 let.
Lidem pomáhám s jejich životy již 26 let.

Chcete se objednat?

Více se dočtete v knize

Zobrazit mé knihy