Ztráta energie u člověka a její obnova

Stavy bez energie známe naprosto všichni, a znám je dobře i já. V tomto článku se dozvíte co vám energii ubírá, i jak ji můžete obnovit.
Ztráta energie u člověka a její obnova

Všichni víme, jak jsou stavy bez energie nepříjemné. Energie tu je, pak najednou není. A takto se to neustále střídá. Proč ale o energii přicházíme? Důvodů je mnoho. Proto je u každého člověka třeba nalézt příčinu u něj.

Proč o energii přicházíme

Jedním z důvodů je, když jsme nějakou aktivitu přeháněli a nevěděli jsme, kdy se zastavit.
A protože jsme si nevšímali včas varovných signálů, které nám naznačovaly, že tělo je již přetížené, zastavil nás život sám, abychom sami sebe dál neničili a své postoje jsme přehodnotili. I mně se občas stane, že to při práci u počítače přeženu, protože třeba chci něco dodělat, a pak najednou cítím šílené pálení v zádech i v ramenou, a to je pro mě znamením, že musím zvolnit a tělo nějak zregenerovat. Kdybych to neudělala, následky by byly brzy horší. Nyní se zkuste i vy zamyslet nad tím, zda to v některé oblasti života s výdejem energie nepřeháníte, a pokud zjistíte že ano, snažte se udělat včas kvalitní opatření, aby se váš stav zlepšil.

Velký úbytek energie způsobují i mnohé nezpracované životní situace, které za sebou často vlečeme. Kdo před tím vším utíká, nebo to odsouvá stále stranou, tím víc se vše nabaluje, až ho to jednou zastaví. Vím to velmi dobře, protože s lidmi a jejich problémy i jejich postoji pracuji již 26 let, kde jim pomáhám vše lépe uchopit. Já sama jsem před problémy nikdy neutíkala a neutíkám před nimi dodnes. Přesto jsem též zpracovávala sama u sebe mnohé situace, které se v určité době mého života vynořily na povrch z dětství i z minulých životů, a protože mi tyto vzpomínky komplikovaly život, musela jsem je pročistit a uzavřít.

Energii z nás mohou vysávat i druzí lidé.
Například lidé, kteří na nás přenášejí své emoce (své agrese, své zoufalství i svou zlobu), lidé, kteří si nedokáží poradit se svým životem a tím nás táhnou neustále dolů atd. Někdy se musíme starat dlouhodobě o nemocné děti, partnery i rodiče, a to nám energii též ubírá, protože když pečujete celé dny o lidi, kteří pomoc potřebují, a nemáte žádný čas pro sebe, dříve nebo později na sobě pocítíte velké vyčerpání (psychické, fyzické, mentální i duchovní).

Vím, o čem mluvím, protože pečujeme o 81. letou maminku, kterou máme doma, a potřebuje dennodenní péči. Staráme se o ni střídavě já, má sestra, její dcera a můj tatínek, kterému bude v listopadu 2023 85 let, a nám všem to radikálně změnilo život. A také vím, jak jsme se s tím zpočátku všichni prali, než jsme si zajeli nějaký režim, i jaké dopady to mělo na psychiku nás všech.

Velký úbytek energie způsobují člověku i nemoci, kdy tělo vynakládá velké množství energie na boj s nemocí. Nemoc je ale často právě důsledek nezpracovaných životních situací i nesprávných životních postojů. Aby člověk takto nedopadl, učím lidi přistupovat k životu tak, aby je vážné nemoci potkávat vůbec nemusely, protože když lidé vážně onemocní, zhroutí se jim často naprosto vše (práce, vztahy, peníze, zhroutí se jejich sny i plány…). A to nemusíme nikdo zažívat, když svůj život včas správně uspořádáme a mnohé své chybné kroky včas podchytíme.

O energii nás připravují i různé nehmotné entity.
O tom se nechci nyní více rozepisovat. Jen chci upozornit na to, že svět není jen o tom, co vidíte svými nerozvinutými smysly. A čím víc je člověk oslabený, nemocemi, drogami i jinými vlivy, tím spíš z něj mohou druzí energii vysávat.

Energie každého z nás neustále kolísá i během roku.
Toto je naprosto normální a zažívá to každý člověk. Proto byste se měli učit vlastní energii nejen dobře vnímat, ale měli byste se naučit s ní i kvalitně zacházet. Já si toto občas hlídám skrze astrologii, s níž pracuji, ze které se dá krásně vyčíst, kdy má energie stoupá a kdy klesá. Dělám to jen tehdy, když si plánuji nějaké pracovní energeticky náročné činnosti. Jinak umím své tělo dobře vnímat i bez astrologie.

I teplotní výkyvy způsobují úbytek energie.
Jistě to znáte i vy. Když je přílišné horko, není člověk schopen donutit se téměř k ničemu. Proto je i zde třeba si práci plánovat tak, aby horko člověka neubíjelo. Je možné pořídit si nějaké větráky, je možné udělat lepší zateplení domu, je třeba přesunout některé aktivity na jinou denní dobu atd. Vždy se dá něco dělat. Jen musíme vždy dobře přemýšlet, co problém skutečně vyřeší.

Na naši energii má velký vliv i strava.
Proto se učte vnímat, které druhy stravy energii vašemu tělu dodávají, a tuto stravu zařaďte do svého jídelníčku místo stravy energeticky mrtvé.

Která strava tělu energii dodává: luštěniny, zelenina-nejlépe čerstvá, ovoce, energetické nápoje mixované z ovoce nebo zeleniny, ryby, čistá pramenitá voda a mnohé další.

Která strava je energeticky mrtvá: všechny sladkosti a výrobky z bílé mouky (koláče, dorty, knedlíky, sušenky…), kola, limonády, alkohol atd.

Nedostatek energie můžete mít například i kvůli nedostatku železa v těle.
Toto jsem kdysi též zažila kvůli silnému ženskému krvácení, které trvalo delší dobu. Doplněním železa v podobě léků se pak vše zlepšilo. Musela jsem ale zároveň vyřešit i problém s krvácením.

Stárnutí nám energii též odebírá. Každý člověk v pokročilejším věku vám potvrdí, že ve dvaceti nebo třiceti letech měl energie mnohem více a udělal i mnohem více práce než například v šedesáti, sedmdesáti nebo osmdesáti letech. Mně je 59 let a vidím na sobě též ten rozdíl.

Existují ale i výjimky, jako například můj tatínek, kterému je 84 let, který i v tomto věku dennodenně pracuje na zahradě, kde zahradničí, a pracuje i okolo domu, a ještě mému bratrovi pomáhá s podnikáním, kde neustále něco bagrují, kopou, betonují, vozí, často opravují vozy i bagry, které bratr má atd. Tatínek ráno začne pracovat a skončí večer s menší přestávkou kolem oběda. Navíc pečuje o svou ženu (psala jsem o tom výše). Nikdo nechápeme, kde se v něm ta energie bere, i že toto vše neustále zvládá, protože tatínek je s mamkou dennodenně.

I astrologie vám hodně poví o vaší energii

Protože pracuji dlouhé roky nejen s psychologií, ale i s astrologií, vím velmi dobře co přinášejí v astrologii různá období.
Proto k tomu krátce něco sdělím.

Celý náš život se pohybuje v cyklech, jimž je třeba dobře rozumět. Tyto cykly nás stále někam posouvají. Když jim rozumíme a jednáme v souladu s nimi, ušetříme si spoustu problémů i zbytečných ztrát energie. Když jim nerozumíme, jednáme v rozporu s nimi, a pak musíme být ke změnám nuceni formou různých zastavení i zbytečných ztrát energie.

I v astrologii se pracuje neustále myslí, komunikací, psychikou i duší člověka, i s jeho fyzickou energií. Proto je třeba velmi dobře rozlišovat, ve které oblasti ke ztrátě energie právě dochází, a danou oblast je třeba lépe uchopit.

Z astrologie se dá také velmi dobře vyčíst, kdy jaká období přijdou i kdy skončí, i zda to budou období pozitivní nebo problémová. Když člověk tomu všemu dobře rozumí a ví, jak s tím vším správně pracovat a skutečně tak činí, nezaskočí ho žádné z těchto období. Naopak díky dostatku informací projde mnoha životními proměnami s naprostým klidem i mnohem větší lehkostí než člověk nevědomý a neinformovaný. S tím vším lidem v mé poradně pomáhám.

Lidé si také často myslí, jak mají své životy pod kontrolou, časem ale přijdou (i vlivem nemocí) na to, že nemají kvůli své nevědomosti pod kontrolou téměř nic, a jsou ovládáni mnoha okolnostmi, jimž vůbec nerozumějí.

Jak ztracenou energii obnovíte

Lidé si často myslí, že si stačí jen chvíli odpočinout nebo se lépe stravovat. To bohužel vůbec nestačí, protože pokud je příčina úbytku energie v mysli, psychice nebo duši, nezlepší se nic, dokud se ta oblast, kde problém je, nenapraví. Stejně tak nestačí ani půlhodinový nebo hodinový odpočinek, když jste se třeba měsíc nebo dva dennodenně přetěžovali.

Pokud byste chtěli lépe porozumět tomu, co se vám děje i proč se vám to děje, a pokud byste chtěli dát svou energii i svůj život do pořádku, ráda vám kdykoli pomohu v mé poradně.

Kombinuji vždy psychologii s astrologií i jinými znalostmi, které díky životním zkušenostem mám.
Na webu naleznete vše pod psychologickou poradnou.

Přeji vám hodně štěstí.
Miroslava Holoubková

 

Chcete se objednat?

Zobrazit mé knihy