Volba povolání

Řešíte u sebe nebo u svých dětí volbu povolání? Nebo to, jak povolání které jste si zvolili rozvíjet, abyste v něm skutečně uspěli? V tomto článku vám poskytnu pár důležitých rad.
Volba povolání

Z vlastní poradenské praxe vím, že mnoho mladých ani starších lidí stále neví, co by je bavilo dělat, a mnozí lidé budování povolání nesprávně uchopí již od samotných základů a pak se diví, že krachují nebo se jim nedaří, ať pracují sami na sebe nebo jsou někde zaměstnaní.

V následujícím textu zmíním, co je důležité udělat úplně na začátku.

1. Zhodnocení vlastní povahy

Při výběru povolání byste měli vždy dobře zhodnotit svou povahu.

Své klady, schopnosti, slabiny i bloky v oblasti myšlení, komunikace, emocí i v oblasti konkrétního jednání. Z toho jasně poznáte, na co máte a na co ne, a když svou povahu dobře zhodnotíte, vyberete si vždy práci, která bude vaší povaze nejlépe vyhovovat.

Tímto rozborem také zjistíte, co budete muset ve své povaze posílit i čeho se budete muset zbavit, budete-li chtít v oblasti povolání uspět. Když se svými slabinami nebudete nic dělat, začnou vás časem různě brzdit a způsobí vám nemalé problémy. Nemusíte je odstraňovat hned. Je ale důležité si je včas uvědomit a přiznat si je a pracovat postupně na tom, abyste se jich jednou provždy zbavili.

2. Volba směru v oblasti povolání

Když budete mít ve své povaze jasno, měli byste se začít ptát sami sebe, jaká práce by vás dokázala hluboce naplňovat. Dokud na tuto otázku nebudete znát jasnou odpověď, nezačínejte nic budovat, dokud odpověď nenajdete. Nedodržíte-li tuto zásadu, můžete být v práci kterou přijmete nespokojení, a můžete v ní jen přežívat kvůli výplatě nebo kvůli pracovním jistotám. Přitom žádný pracovní poměr žádnou trvalou jistotou není. Stačí, abyste se zaměstnavatelům nebo nadřízeným něčím znelíbili a ze dne na den můžete být na dlažbě. Nebo firma nemusí vydělávat a můžete dopadnout stejně. Přesvědčili se o tom i mnozí lidé v době koronaviru v roce 2020 i v jiných dobách.

Žádnou výhrou není ani takové povolání, kde práci sice máte, kde ale řešíte neustále jen samé problémy s kolegy, nadřízenými nebo zákazníky, nebo malé finanční ocenění. Takové situace vám též žádné naplnění nepřinesou. Tím vás nenabádám k tomu, abyste z každé takové práce hned odcházeli. Sama jsem útěky před problémy nikdy neuznávala, a nikdy jsem před žádnými problémy neutíkala. Chci vás jen dovést k tomu, abyste se zamýšleli hluboce nad tím, co by vás naplňovalo, a odpověď o níž nebudete ani v nejmenším pochybovat jste skutečně nalezli.

Při hledání odpovědí nikdy neuvažujte tímto způsobem: Co mám dělat? Pro co se mám rozhodnout? Atd. Tímto způsobem dotazování správnou odpověď nikdy nedostanete. Vždy se ptejte takto: Co by mě bavilo dělat? Co by mě hluboce naplňovalo? K čemu jsem vždy tíhnul? V jakých aktivitách i oblastech vidím skutečný smysl? Čím bych chtěl lidem i této společnosti nějak pomoci?

Vaše odpovědi by navíc neměly být nikdy ovlivněny jakýmikoli strachy. Pokud se při odpovídání od všech strachů neoprostíte, správnou odpověď nenaleznete.

3. Další důležité dotazy

Až si ujasníte, co by vás bavilo dělat, položte si další otázky, protože svou vizi si budete muset víc upřesnit.

Na všechny otázky byste si měli odpovědět pravdivě a srozumitelně. Opět nesmíte dopustit to, aby vás při odpovídání ovlivnily jakékoli pochybnosti ani strachy.

  • V jakých oblastech života bych se chtěl pohybovat?
  • Chci pracovat sám na sebe, nebo chci být někde zaměstnán?
  • Pokud bych pracoval sám na sebe, mám u sebe rozvinuté vlastnosti, které jsou k tomu třeba? Sebekázeň, vytrvalost, schopnost postavit se problémům čelem, schopnost říci si o peníze za kvalitně odvedenou práci atd.
  • Chci pracovat z domova, nebo mi víc vyhovuje práce mimo domov?
  • Pokud chci dojíždět, jak daleko chci dojíždět, aby mi to nevadilo?
  • Jaká pracovní doba by mi vyhovovala? Chci pracovat na směny, nebo chci pevnou pracovní dobu od rána do určité hodiny, a odpoledne chci mít již klid?
  • Chci pracovat v menším kolektivu, nebo mi nevadí pracovat s více lidmi pohromadě?
  • A jsem vůbec člověk do kolektivu?
  • Chci novou práci dělat zatím při zaměstnání, abych měl nějakou jistotu peněz, a až se mi nová práce rozjede, původní zaměstnání opustím? Nebo si natolik věřím, že chci začít dělat rovnou to co jsem si zvolil?
  • Budu ochoten se ve zvolené práci neustále vzdělávat?
  • Umím řešit přicházející problémy? Nebo nad sebou potřebuji i při sebemenším problému dohled a vedení?
  • Mohu o sobě tvrdit, že jsem člověk pracovitý a že svou práci odvádím kvalitně?
  • Umím zacházet kvalitně s penězi a mám o nich dobrý přehled?
  • Dovedu si o peníze říci bez pocitu viny?
  • Jsem spíše vůdčí typ, nebo typ na podřízenou pozici?
  • Dovedu se ozvat? Dovedu si zjednat přirozený respekt vůči spolupracovníkům, nadřízeným i klientům?
  • Je na mě vždy spolehnutí?
  • Jednám vždy a za všech okolností poctivě?
  • Když nevidím výsledky hned, jsem trpělivý, nebo se vzdávám a hledám si jinou práci?
  • Atd.

Otázek je třeba si položit mnoho, protože pravdivé odpovědi vaši vizi ještě víc upřesní. Všechny je zde ale nemohu zmiňovat.

Dbejte také při volbě povolání na to, abyste nesklouzli k postoji: “hlavně abych hodně vydělával nebo něco znamenal”. Hodně lidí na těchto hodnotách staví, a protože na nich příliš staví, život jim dříve nebo později ukáže, že jejich záměry nejsou právě ty nejlepší. Proto budou muset své priority, záměry i postoje změnit.

Hodně lidí totiž myslí jen na vlastní zájmy a vůbec je nezajímá dobro celku. Proto se snažte zvolit si takové povolání, v němž budete mít vnitřní pocit, že tím co děláte, lidem i společnosti skutečně něco kvalitního dáváte.

Co budete muset ve zvoleném povolání dělat dále

Až si povolání, které vám bude vyhovovat vyberete a začnete pracovat, budete muset pochopit i dodržovat mnoho dalších zásad, které vám zaručí, že v povolání skutečně uspějete, protože úspěch nepřichází automaticky sám od sebe.

Toto vše k volbě i rozvoji povolání naleznete v knize Volba a rozvoj povolání.

Kniha vám pomůže nejen s výběrem správného povolání, ale také vám poskytne návody, co všechno bude třeba dodržovat, chcete-li v oblasti povolání skutečně uspět. V knize upozorňuji i na to, čeho byste se měli vyvarovat, nechcete-li zažívat na cestě rozvoje své profese jen samé problémy.

S rozborem povahy vám pomůže kniha Poznejte dobře sami sebe.

Knihy seženete pouze na mém webu, protože je knihkupcům do prodeje již nedávám.

Úspěch v povolání

Myslíte si, že jste v povolání úspěšní? A jak dlouho již povolání budujete? Píši to proto, protože někteří lidé podnikají nebo pracují rok nebo dva a již se prohlašují za lidi v povolání úspěšné. Proto nikdy nepovažujte za úspěch v povolání rok, dva nebo pět let podnikání, protože zda jste skutečně uspěli, je třeba hodnotit z dlouhodobého hlediska.

Je třeba si po letech položit například tyto otázky:

  • Nezažil jsem během života v tom, co dělám, nějaká zásadní zastavení nebo velké krachy?
  • Nedělal jsem každou chvíli něco jiného?
  • Baví mě tato práce i po letech?
  • Mohu říci, že jsem tím, co dělám, pomáhal nějak lidem i rozvoji společnosti?
  • Nemyslel jsem celý život jen sám na sebe a své zisky?

Pokud byste chtěli s oblastí povolání pomoci, ať pracujete sami na sebe nebo jste někde zaměstnaní, ráda vám kdykoli pomohu i v mé poradně.

Přeji Vám hodně štěstí.
Miroslava Holoubková

Chcete se objednat?

Více se dočtete v knize

Zobrazit mé knihy